Πλατεία Παναιτωλίου 8 , Νέα Ιωνία, Αθήνα 2155559641 & 6976406433 nikoskouzanidis@gmail.com

Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεϊκό συρίγγιο είναι μία από τις συνηθέστερες παθήσεις της ιεροκοκκυγικής περιοχής του υποδορίου ιστού. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή.

Η νόσος αφορά κυρίως άνδρες (αναλογία άρρενες:θήλεις, 3:1) και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της στις ηλικίες 16 – 20 ετών, ενώ η επίπτωσή της μειώνεται κατακόρυφα μετά τα 25ο έτος της ηλικίας.

Η πάθηση αυτή είναι πλέον συχνή σε άνδρες από γυναίκες και συνηθέστερα συμβαίνει σε ηλικία ανάμεσα στην ήβη και 40 ετών.

Σε εκείνο το σημείο, κάτω από την επιδερμίδα, οι ασθενείς εμφανίζουν ένα σκληρό μόρφωμα (που είναι η κύστη), καθώς και κάποιες μικρές οπές στο γύρω δέρμα που αντιστοιχούν στα στόμια των συριγγίων, δηλαδή των πόρων που συνδέουν την κύστη με το δέρμα.

Συνήθως τόσο η κύστη όσο και τα συρίγγιά της περιέχουν τρίχες.

Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή και παρά το ότι έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες καμία δεν έχει επικρατήσει.

 

Σήμερα γνωρίζουμε πως οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της είναι

  1. η πυκνή τριχοφυΐα στην περιοχή,
  2. η συνεχής μηχανική πίεση που ασκείται στους θυλάκους των τριχών του δέρματος από τις κινήσεις των γλουτών, και
  3. η ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών τοπικά (τριβή, υγρασία, κακός αερισμός) για την ανάπτυξη μικροβίων.

Η εισχώρηση των τριχών στα στόμια των συριγγίων και στην κύστη εμποδίζει την αυτόματη επούλωση της νόσου με αποτέλεσμα να συντηρείται μια χρόνια φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού.

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα γίνεται εύκολα μόνο με την κλινική εξέταση από το γιατρό χωρίς να είναι απαραίτητη καμία άλλη αιματολογική ή ακτινολογική εξέταση.

Συμπτώματα

Τα 6 Βασικά Συμπτώματα της Κύστης Κόκκυγος

  • Εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά
  • Δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας – αποστήματος
  • Εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το απόστημα
  • Ενόχληση απλά και μόνο στη μέση
  • Το απόστημα, όταν φλεγμαίνει, γίνεται κόκκινο, διογκώνεται και σκληραίνει, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο πύον
  • Πυρετός, καταβολή του οργανισμού και ναυτία από τη φλεγμονή

Τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς.

Κάποιοι μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια ενώ σε άλλους μπορεί να εμφανιστεί αιφνιδίως ένα απόστημα στην περιοχή του κόκκυγα το οποίο συνοδεύεται από έντονο πόνο, πρήξιμο και πυρετό.

Πολλοί ασθενείς επίσης διαμαρτύρονται για συνεχή εκροή πύου ή/και αίματος από τα στόμια των συριγγίων που δημιουργούν δερματίτιδα και έντονη φαγούρα.

Τέλος οι περισσότεροι, αναφέρουν έναν ήπιο πόνο ή μια αδιευκρίνιστη ενόχληση στην περιοχή του κόκκυγα, ιδιαιτέρως όταν κάθονται για πολύ ώρα ή μετά από έντονη δραστηριότητα.

Ο σοβαρότερος κίνδυνος για τους ασθενείς είναι η επιμόλυνση της κύστης από κάποιο μικρόβιο και η ανάπτυξη ενός αποστήματος στην περιοχή.

Το απόστημα αυτό μπορεί να πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, και γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον ασθενή γιατί εκδηλώνεται με έντονο πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα στην περιοχή, υψηλό πυρετό και δυσκολία στο κάθισμα ή τη βάδιση.

Η επιπλοκή αυτή απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση με παροχέτευση του αποστήματος.

Αιτίες:

Η ακριβής αιτία της κύστης κόκκυγος δεν είναι σαφής.

Πιθανόν οι ορμόνες του φύλου που ξεκινούν κατά την εφηβεία, επιδρούν στους  θυλάκους των τριχών, οι οποίοι μεγεθύνονται.

Ακολούθως συσσωρεύονται εξωτερικές τρίχες που εγκλωβίζονται στη μεσογλουτιαία σχισμή.

Η τριβή,η πίεση πάνω στο δέρμα, τα στενά ρούχα και γενικά η μεγάλη περίοδος καθιστικού τρόπου ζωής βοηθούν στην εισβολή των τριχών μέσα στο δέρμα.

Ο οργανισμός απαντά στις τρίχες ως ξένο σώμακαι δημιουργεί μία κύστη γύρω από αυτές.

Παράγοντες κινδύνου:

  1. Άρρενες
  2. Νεότερη ηλικία (πιο συχνά άντρες στα 20 τους)
  3. Παχυσαρκία
  4. Υπερβολική τριχοφυΐα σώματος
  5. Καθιστική ζωή
  6. Επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη καθιστική εργασία

Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς.

Η επέμβαση γίνεται με κλασσική μέθοδο – νυστέρι ή με Laser CO2 ή με RF (radiofrequency), τα δε αποτελέσματα της μεθόδου ανήκουν στην εκάστοτε εμπειρία του χειρουργού και στην ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας.

H νεότερη τεχνολογία προσφέρει πολύ καλύτερη επούλωση, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, με αναμενόμενη γρήγορη κινητοποίηση, επιστροφή στην εργασία και σύντομη περίοδο ανάρρωσης.

Πρόληψη:

Προσπαθήστε να:

  1. Διατηρείτε την περιοχή καθαρή
  2. Χάσετε βάρος εάν χρειάζεται και
  3. Αποφύγετε την παρατεταμένη καθιστική εργασία

Εάν οι κύστειςυποτροπιάζουν,ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το τακτικό ξύρισμα της περιοχής ή να χρησιμοποιείτε προϊόντα αφαίρεσης της τρίχας ή laser.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον ιατρό για να μάθετε περισσότερα

Θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε άμεσα το ραντεβού σας με τον ιατρό κ.Κουζανίδη Νικόλαο;